FacebookTwitterInstagram
Priser inkl. moms

Kåges ordlista

ALTERNATE COVER (ALT CVR):  Många tidningar och en del böcker (främst Marvel hardcovers) ges ut i två eller flera separata "versioner" med olika omslag. Innehållet är normalt detsamma i de olika versionerna men omslagen varierar. En hel del av dessa (speciellt på tidningar) är kopplade till så kallade "incentives". Det betyder oftast att vi som butik om vi till exempel beställer 10 eller 100 ex av "regular cover" så får vi köpa ett ex av "alternative cvr". Det beyder att de få gånger vi kommer upp i sådana antal kan vi beställa dessa. På attraktiva titlars "alt cvr" är ofta priset högre. Typexempel är vissa X-men alt cvr som går för 200-500 kr i stället för normala 56 kr. Marvel hardcovers kan du i stort sett alltid beställa det cvr du vill ha. De Marvel böcker som har två olika omslag ska finns som olika böcker i vår webshop. DM edition betyder "Direct Market Edition" ( se nedan), dessa ska endast säljas i "riktiga" comic-book shops som Comics Heaven.

BUTIKSPRENUMERATIONER:

Deadline: Det datum och klockslag (runt den 25:e i varje månad) då du måste ha lämnat din PREVIEWS eller MARVEL PREVIEWS order till oss för att vara säker på att få dina tidningar. Det går oftast bra senare också, speciellt för MARVEL, DC, IDW, IMAGE & DARK HORSE. Normalt kan du få en säker order minst en vecka efter DEADLINE på dessa förlags tidningar. Du kan alltid beställa senare också, vi gör allt för att du ska få dina tidningar/böcker.

Påminnelser:Vi har tyvärr inget bra system för att påminna om att du har tidningar i ditt fack. Vi har ett ganska enkelt logistiksystem för våra butiksprenumerantioner och väldigt många prenumeranter. Vi hoppades att vår nya logistiklösning skulle råda bot på detta under 2020, but alas, no change yet! Vi lägger mycket tid på att säkerställa att du inte missar några tidningar och då blir det ofta så att påminnelsen dröjer. Vi ber om ursäkt för detta och vet att ibland så blir våra kunder överraskade av mängden tidningar i facket. Du ska veta att du alltid kan maila oss om du har frågor om dina prenumerationer.

DIRECT MARKET:  I USA skiljer man på "regular market" och "direct market". Regular market är vanliga bokhandlare, Wal-Mart, drugstores etc. Dvs butiker som inte är speciellt intresserade eller kunniga om seriesortimenetet. Dessa köper in tidningarna och har sen full returrätt på de tidningar de inte säljer. I Sverige så är Pressbyrån, ICA, COOP och SevenEleven  exempel på "regular market". Direct Market skapades på sjuttiotalet och det finns tusentals butiker i USA och en del i övriga världen som är anslutna till distributionssystemet. Normalt köper butikerna in tidningarna utan returrätt och tvingas därför vara mycket mer insatta i vad de säljer. Direct market butikerna är helt enkelt specialister. Här kan du läsa på wikipedia om "Direct Market" och "Comic Book Specialty Shops".

SHIPDATE:  Det datum (alltid en onsdag (DC comics = tisdag)) då tidningarna får börja säljas i butikerna i USA. Comics Heaven använder så kallad A-Frakt på flyget (dyrt, men bra) och vi får därför normalt in tidningarna påföljande torsdag (bara 24 timmar senare alltså). Vi packar då upp kartongerna som små bävrar och så fort vi är klara så postar vi på Facebook och sen är det fritt fram att komma och hämta sina rykande färska tidningar. På senare tid händer det allt oftare att vi får tidningarna redan sent på onsdag eftermiddag, alltså samma dag som i USA. FANTASTISKT! Här en länk till alla veckans nya tidningar i USA.

TP (Trade Paperback): Det vanligaste bokformatet när det gäller samlingar av serietidningar.

"Traditionally, a trade paperback will reproduce the stories at the same size as they were originally presented in comic book format. However, certain trades have been published in a smaller, "digest-sized" format, similar in size to a paperback novel. Other works (usually material likely to sell well) are published in a larger-than-original hardcover format. Note that many comics collections are published in hardcover (or in both formats). The bulk of this article applies to both paperback and hardcover collections. In the comics industry, the term "trade paperback market" can be casually used to refer to the market for any collection, regardless of actual cover."