FacebookTwitterInstagram
Priser inkl. moms

Historien om Comics Heaven

Butiken-i-Gamla-stan1

Comics Heaven AB startade som "Goa Gängets Affär" 1985 av mig, Kåge Mobrandt, och min gode vän Pelle Gartz. Antingen var det den 11 februari och vi sålde för 19 kronor eller så var det den 19 februari och vi sålde för 11 kronor. Adressen var Skånegatan 47 på Södermalm i kvarteret Strykjärnet. Vi började med de serier jag hade sparat på vinden i mitt föräldrahem och de LP-skivor som Pelle hade samlat på sig under åren som skivaffärsbiträde på "Skivgrossisten". Ganska snart började vi sälja även nya serier och snart hade vi en liten rörelse. Vi arbetade bägge heltid på Stockholms Stadsteater som scentekniker men så småningom kunde vi försörja oss hjälpligt på butiken.

1990 beslöt vi (inte helt utan friktion) att gå skilda vägar. Pelle fortsatte tillsammans med Lasse S. att driva en butik på Gamla Brogatan och jag fick möjlighet att hyra lokalen här i Gamla Stan på Stora Nygatan 23. Försäljningen startade i oktober 1990 och till att börja med hade jag ungefär 50% av lokalen upptagen av CD-skivor. På skylten stod "Serier och CD" och bolagets namn var Powerless Café & Bookshop AB. Snart så började jag kalla affären för Comics Heaven och bolaget bytte också namn till Comics Heaven AB 1995.

Vi importerade (fram till 2002 genom en mellanhand) serier från USA men det mesta av försäljningen var begagnade och nya serier på svenska. CD-skivorna slutade vi med redan 1993. På hösten 2002 tog jag mod till mig och startade egen import från distributören Diamond Comics i USA. I början så var sändningarna mycket små och kom var 14:e dag. Snart ökade dock försäljningen och vi tar nu in stora sändningar varje vecka.

När jag svarade i telefon: "Comics Heaven", så brukade det, om det var Pelle som ringde, låta: "Comics Hell här". Pelle var vid det laget kanske en smula trött på entreprenörslivet? Comics Heaven växte så småningom sakta men säkert och jag skaffade mig min första medarbetare. Dessa har löst av varandra under åren, Micke (nu "Mickes CD & vinyl"), Ben, Lotta, Linda, Matilda m.fl. 2013 började även Bryson att arbeta hos oss och 2016 började Elin. Bryson är sedan 2019 också delägare i Comics Heaven AB.

Idag säljer vi huvudsakligen nya serier från USA, men har självklart kvar fullt sortiment av svenska seriealbum och tidningar.